Misschien heb je het ook wel eens ervaren. Je hebt lekker ergens gegeten of je hebt lekker gekookt en daarna ben je opeens ontzettend beroerd. Je hebt voedselvergiftiging! Hoe krijg je nou voedselvergiftiging en hoe voorkom je het? We leggen het te graag uit.
Wat is voedselvergiftiging?
Wanneer je last hebt van voedselvergiftiging, bevat het eten dat je hebt gegeten een giftige stof. Deze stof is afkomstig van bepaalde bacteriën of schimmels die in je eten ontstaan zijn.
Overgeven, buikkrampen, misselijkheid en diarree zijn veelvoorkomende symptomen van een voedselvergiftiging. Gemiddeld starten deze klachten 8 uur na het eten van het besmette voedsel.
Is voedselvergiftiging gevaarlijk?
Een voedselvergiftiging op zichzelf is in de meeste gevallen niet gevaarlijk, het is alleen erg onprettig. Voor zwangere vrouwen kan een voedselvergiftiging wel gevaarlijk zijn. Verder kunnen de klachten zorgen voor uitdroging. Dit kan voornamelijk voor kinderen en ouderen gevaarlijk zijn.
Tips om voedselvergiftiging te voorkomen
Niemand wil natuurlijk deze klachten ervaren. Het is dan ook mogelijk om voedselvergiftiging te voorkomen. Hieronder lichten we een aantal manieren toe.
Bewaar je eten op de juiste manier
De meest voorkomende oorzaak van een besmetting van je voedsel, is een verkeerde manier van bewaren. Voedsel dat snel bederft, moet je goed koelen. Leg het, zodra je het hebt gekocht, zo snel mogelijk in de koelkast. Liggen ze er te lang buiten? Dan is het beter om het weg te gooien dan om een gokje te wagen. Bewaar je de restjes van je maaltijd? Deze moet je ook op de juiste manier bewaren. Koel de restjes zo snel mogelijk en bewaar ze niet langer dan maximaal 2 dagen in je koelkast. Wil je ze langer bewaren? Vries ze dan in.
Voedsel goed verhitten
Wanneer je van plan bent om te koken met bederfelijk voedsel, is het verstandig om het door en door te verhitten. Dit geldt voornamelijk met dierlijke voedingsmiddelen, waarbij de bacteriën alleen gedood kunnen worden wanneer het goed verwarmd wordt.
Scheiden van je voedsel
Ben je lekker aan het koken en wil je nog even de groenten snijden op dezelfde snijplank als waar je vlees op hebt gesneden? Doe dit niet! Rauw vlees en rauwe vis bevatten regelmatig schadelijke bacteriën. Wanneer bereid voedsel in contact komt met rauwe producten, bestaat de kans dat de bacteriën ook op het bereide voedsel terecht komen.
Zorg er dus ook voor dat je tijdens het koken gebruik maakt van apart keukengerei. Gebruik voor vlees of vis een andere snijplank en mes dan voor je groenten.
Zorg voor een goede hygiëne
In je keuken is een van de belangrijkste zaken een goede hygiëne. Was je handen goed en regelmatig, zorg voor schoon keukengerei en houd je aanrecht schoon. Een manier om je keuken schoon te houden, is om iedere dag je vaatdoekje te verschonen. Dit is namelijk een echte bacteriebom.
Voedselveiligheid in horeca
Ga je ergens uit eten of ga je eten afhalen? Dan bestaat er ook een kans om voedselvergiftiging te krijgen. Bedrijven kunnen dit voorkomen door goed te letten op de veiligheid van het voedsel. Een bedrijf dient zich te houden aan diverse wettelijke eisen die ervoor zorgen dat de veiligheid wordt gewaarborgd. Ben je toch ziek geworden door eten van een bedrijf? Zorg er dan voor dat je dit meldt. Zo je dit niet, dan creëer je ook voor anderen een risico.