Bij https://www.b-autoclaaf.nl/ kun je de juiste autoclaaf te pakken krijgen. Gewoon even goed rondkijken wat ze allemaal hebben. In deze blog gaan we je vertellen wat een autoclaaf is en welke twee veelgebruikte soorten er zijn.

Hoe werkt een autoclaaf en wat heb je eraan?

Autoclaven maken gebruik van water, druk en warmte om oververhitte stoom te creëren die micro-organismen en sporen doodt. Autoclaven worden gebruikt om bepaald biologisch afval te ontsmetten en media, instrumenten en laboratoriumgerei te steriliseren. 

Autoclaaf met stoom 

Stoomsterilisatie is vooral een functie van temperatuur, druk en tijd. Effectieve sterilisatie vindt plaats wanneer de temperatuur van de stoom hoger is dan 121°C. De druk in de autoclaaf moet ten minste 20 psi zijn. De tijd die nodig is om de meeste organismen te steriliseren, hangt af van de temperatuur en de druk. Bij 121°C in een vat met een druk van 20 psi duurt het steriliseren van zakken ten minste 30 minuten. 

Wat wel en niet te doen in een autoclaaf met stoom?

Het is belangrijk om alle veiligheidsprocedures voor het gebruik van een autoclaaf in het lab te volgen, inclusief het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (hittebestendige handschoenen, een labjas, goede oogbescherming en schoenen met gesloten neuzen).  

Doen:

Gebruik ORANJE autoclaveerbare biohazardzakken om afval te autoclaveren. 

Voeg ~250 mL water toe aan de zak alvorens de zak losjes te sluiten.  

autoclaveer de zak in een roestvrijstalen of autoclaafveilige polypropyleen secundaire container. 

Doe de geautoclaveerde zak in de geregelde doos voor medisch afval wanneer de zak is afgekoeld. 

Ruim op. 

Haal je afval tijdig uit de autoclaaf zodat anderen het kunnen gebruiken. 

NIET DOEN:

Gebruik RODE biohazardzakken voor autoclaafafval. 

Laat je zakken in de autoclaaf nadat de run gedaan is. 

Volle autoclaafzakken op de vloer laten liggen. 

Laat autoclaafzakken ophopen in je lab, in de autoclaaf of autoclaafruimte. 

Een ultrasone autoclaaf als alternatief 

Er is ook een alternatief voor de autoclaaf met stoom, namelijk de ultrasone autoclaaf. Deze stuurt geluidsgolven door water en een reinigingsmiddel dat je hebt toegevoegd. Dit veroorzaakt allerlei kleine luchtbelletjes die uiteindelijk een stroming worden en een soort borstel effect teweegbrengen waardoor materialen gereinigd worden. Dit is een bijzonder efficiënte en gemakkelijke manier om te gebruiken. Een ultrasone autoclaaf is doorgaans ook kleiner en handzamer daardoor.

Pin It on Pinterest