Ontbrekende tanden of erge verrotte tanden kunnen je onzeker laten voelen en nemen vaak ook praktische ergernissen met zich mee. Bij de tandarts zijn er tegenwoordig genoeg opties en behandelingen beschikbaar om je gebit weer te laten stralen en naar behoren te laten functioneren. Een comfortabel alternatief voor een gehele gebitsprothese zijn gebitsimplantaten. Ook bij het missen van enkele tanden of 1 tand is een implantaat een goede optie. Lees hieronder meer over gebitsimplantaten.
Waaruit bestaan gebitsimplantaten?
Tandheelkundige implantaten bestaan uit een implantaatschroef, een natuurlijk ogende vervanging voor een tand of kies (zoals een kroon of brug) en een ‘connector’ om de delen bij elkaar te houden. Op deze manier vervangen implantaten op unieke wijze, zowel het wortel- als het kroongedeelte van het gebit. Net als natuurlijke tandwortels worden ze in het kaakbot geplaatst.
Soorten tandheelkundige implantaten
Of je nu één tand kwijt bent of meerdere tandheelkundige extracties nodig hebt, implantaten kunnen de lange termijn oplossing zijn om tanden en kiezen te vervangen. In Nederland ga je voor het plaatsen van een implantaat naar een tandarts die gespecialiseerd is in implantologie, zoals implantologie Amsterdam. Er bestaan verschillende soorten tandheelkundige implantaten, waaronder enkele (individuele) tandheelkundige implantaten, implantaat-bruggen en volledige mondimplantaten.
Individuele tandheelkundige implantaten worden gebruikt om enkele ontbrekende voor- of achtertanden te vervangen, terwijl een implantaat-gebaseerde brug een reeks ontbrekende tanden in een specifiek gebied van de mond vervangt. Net als bij een traditionele brug wordt een implantaatbrug gemaakt van twee of meer tandheelkundige kronen. Deze kronen worden in één apparaat samengesmolten en bevestigd aan twee of meer implantaten, die in het kaakbeen worden geplaatst. Implantaten kunnen ook een volledige rij tanden vervangen door slechts vier tandheelkundige implantaten. In dit geval wordt een serie van 4 – 8 tandheelkundige implantaten in de kaak geplaatst, waaraan een levensechte set van vervangende tanden (een volledig hybride gebitstoestel) wordt bevestigd en stevig op zijn plaats wordt gehouden.