Hands on Heling

Chinese Cupping Therapie & Japanse ITO-Thermie

CUPPING THERAPIE

Chinese Cupping Therapie

Hoewel de Chinezen de uitvinding van cupping claimen, is deze techniek al in veel oude culturen bekend. Uit archeologische vondsten is gebleken dat de vormen van cupping al bestonden bij de oude Egyptenaren. Ook een aantal Indianenstammen en Afrikaansstammen kenden de techniek van cupping en passen deze nog steeds toe. In China wordt cupping al zo'n 3000 jaar toegepast, in Europa vond deze oude techniek halverwege de 19e eeuw haar weg. Door de potjes binnenin met vuur te verwarmen verdwijnt het zuurstof, zodat een vacuüm gecreëerd wordt.

Zelf maak ik dankbaar gebruik van de nog in Europa vrijwel onbekend nieuwe generatie transparent Chinese silicone cupping cups. Met deze zeer praktische silicone cups kun je de kracht/vacuüm veilig doseren zonder vuur of pompje.

"It is an excellent replacement of traditional firing cupping jar. The Elastic Cupping Jar is made of high transparent food-grade silicone. This kind of silicone material is safer and more hygienic, and has good resistance to acids, alkalis, high & low temperatures. It is easy to operate, safe to use and effective."

In de Chinese geneeswijze wordt cupping gebruikt om meridianen en acupunctuurpunten te behandelen waardoor de doorbloeding in spieren en weefsels sterk verbetert en stagnaties in de energiedoorstroming opheft.

Cupping therapie wordt ook ingezet om spierknopen te ontspannen bij triggerpoint behandeling en kan ingezet worden tijdens iedere massage behandeling. Door het stimuleren van het  bindweefsel en de bloed circulatie verzacht de spierknoop waarna deze uiteindelijk zal verdwijnen.

De techniek welke ik gebruik is eigenlijk meer een afgeleide van de bindweefselmethode. De cup wordt vacuüm gezogen en in een trekkende beweging over de huid getrokken in de richting van het bindweefsel c.q. spierverloop en de energiebanen.Bij deze massagetechniek worden de inwendige organen en/of orgaansystemen ( o.a. spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten) beïnvloed. Er wordt gekeken of de oorzaak van de klacht(en) in verband staat met stoornissen in het functioneren van bepaalde organen, botten of spieren. Deze stoornissen uiten zich in verklevingen en spanningen in het onderhuidsbindweefsel, welke zichtbaar (intrekkingen in de huid) en voelbaar (verhoogde spanning en verminderde verschuifbaarheid) zijn. De locaties van deze verklevingen en spanningen, staan , via het zenuwstelsel, in verbinding met bepaalde organen, spieren en botten (bindweefselzones). Door massage van deze bindweefselzones wordt het hiermee corresponderende lichaamsdeel beïnvloed.

Doordat de huid vacuüm wordt getrokken wordt de histamine en endorfine lokaal gestimuleerd waardoor het behandelend gebied min of meer wordt verdoofd. Na de behandeling zijn blauwe tot zwarte plekken heel normaal, deze verdwijnen na verloop van een aantal dagen vanzelf. De eerste paar keren kan de behandeling een beetje pijnlijk zijn omdat het onderliggende weefsel verstoord is, maar tot nu toe is het wel één van de effectiefste manieren om de pijn en spierspanning snel te verminderen. Hoe verstoorder het gebied hoe beurser het gevoel na de behandeling is. In het ergste geval heeft de patiënt een paar dagen beetje napijn. De hersteltijd wordt elke keer korter.

Indicatie cupping therapie:
- Nekklachten
- Hoofdpijn
- Migraine
- Schouderklachten
- Rugklachten
- Armklachten
- Blessures
- Stress gerelateerde klachten

De behandeling is niet altijd geschikt voor cliënten met een hoge bloeddruk of bij zwangerschap en bij spataderen kunnen de benen beter niet worden behandeld.

*

JAPANSE ITO-THERMIE

Ito-thermieITO-THERMIE is een Japanse behandeling met kruiden en warmte, gebaseerd op de Japanse alternatieve geneeskunde. Ze heeft een wetenschappelijke basis en brengt de principes van moxa, shiatsu en massage samen. De geneeskrachtige kruiden worden tot staafjes geperst en gloeiend heet gemaakt En door middel van metalen houdertjes over het lichaam geleid.
De Ito-thermie therapie heeft een oude oorsprong. Deze geneeskunst is van India naar China gekomen en daarna naar Japan gegaan samen met het boeddhisme en is verder ontwikkeld door de Japanse acupunctuurarts KIN-ITSU-ITO in 1929.

*

De bij deze techniek gebruikte instrumenten noemt men in het Japans " REIONKI ".
In deze metalen instrumentjes plaatst men de speciale brandende wierookstokjes. De wierook wordt aangestoken met een kaars en in de twee REIONKI geplaatst. Door deze instrumenten komt de warmte direct in het lichaam van de patiënt.
De warmte bepaalt de intensiviteit en kwaliteit van de behandeling. Deze wierookstokjes zijn gemaakt van 7 kruiden waaronder de Japanse mispel, ceder, den, moxa, Keihi -een Chinese boom- en 2 andere kruiden die de Japanse school van ITO-THERMIE niet wil onthullen.
Vroeger gebruikten de monniken in de Zen tempel het blad van de Japanse mispel om zichzelf te genezen. De Japanse mispel heeft als eigenschap het absorberen van gifstoffen uit het lichaam.

*

Deze aangename behandeling kan apart gegeven worden of als onderdeel van een massage. De ontspannende werking vergroot dan het weldadig effect van de massage. Ze helpt met het verwijderen van gifstoffen en activeert de bloedsomloop en het creëren van nieuwe cellen.
Het brengt op een natuurlijke manier de hele stofwisseling in evenwicht: het zenuwstelsel, endocriene- en, lymfeklieren en het hormonale systeem.
Door de warmte, de fysieke stimulatie (massage) en de inhalering van geneeskrachtige rook geeft het een reinigende werking op zowel het fysieke lichaam, het energetische systeem, maar ook op het astrale lichaam. De methode versterkt het immuunsysteem en de vitaliteit bij mensen die gezond zijn en bevordert het zelfgenezend vermogen bij zieken. Ze heeft een diepe werking en brengt het lichaam en de geest in balans

*

Dank zei zijn unieke en verfijnde wierook word je in een zeer relaxte and meditatieve sfeer gebracht. In Japan ' NATSUKASHI ' genoemd, wat betekent: "het terugvinden van je ware gezicht of je ware natuur".